Setelah penat melayan tetamu sampai waktu maghrib, kini tiba giliran kami pulak untuk beraya di rumah orang. Rumah yang kami pergi ialah rumah abang iparkku, abang Leman kat Kg Ampang Indah. Dari rumah kami bertolak jam 9.45 malam. Memang dah agak lewat sebenarnya. Kami jangka bila tiba sana nanti mesti abang iparku dan isterinya dah nak tidur pasal kepenatan. Dan suasana mesti dah sunyi sepi. Sekali kami sampai aje kami nengok masih ramai lagi orang yang bertandang. Mereka adalah kawan-kawan Ashraf dan Akid, anak-anak abang Leman. Motor bersepah-sepah. Kami pun minta izin masuk di celah-celah keramaian itu dan mintak izin makan sekali.
Aku terus terkam nasi lemak dengan lauk paru sambal. Lepas tu pekena pulak mi kari nyonya. Dan klimaksnya adalah aiskerim buatan sendiri. Aiskerim buatan sendiri tak bahaya macam mercun buatan sendiri. Tapi sebaliknya sangat sedap dan hebat. Cara buatnya sangat ringkas tapi memerlukan konsentrasi yang tinggi. Sesudah kenyang, kami singgah nengok Asam Keping (nama kura-kura) kat rumah barunya sebelum beredar. Masa tu aku memang dah betul-betul flat tyre. Balik rumah terus melepek.
|
Ashraf menyusun motor-motor kawannya. |
|
Menjamu selera dengan menu yang hebat. |
|
Aiskerim buatan sendiri yang bakal bersaing dengan Walls dan Magnolia. |
Asam Keping kat Tasik Ampang kan?
ReplyDeleteHa ha, tak jadi pergi tasik Ampang Hilir. Sekadar bermastautin di kolam rumah abang Leman.
ReplyDelete