Juadah pagi raya yang memang selalu kami buat adalah ketupat pulut, rendang ayam, lontong dan lodeh. Itu menu biasa. Ketupat pulut adik aku jadi ketua dia. Anyam ramai-ramai, masak sorang-sorang. Rendang ayam biasa kami gunakan ayam pencen. Ayam-ayam sebelum dipilih kena menghadiri interview dulu dan perlu menunjukkan kad pencen masing-masing. Yang betul-betul tua dan dah pencen baru boleh masuk dalam kuali. Lontong kami beli aje. Lodeh pula dimasak sendiri. Ketua lodeh ialah kakak aku.
Tahun ni ada menu baru, lepat pulut daun kelapa. Ini maid aku yang buat. Ada jugak daging rendang kerisik non-conventional yang kami buat. Bila siap masak je aku pun jamah satu per satu, dan memang memuaskan. Dari kami, Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Lepat pulut daun kelapa. |
Sarung ketupat. |
Ketupat dan lepat pulut yang dah masak. |
Lepat pulut yang dah masak. |
Bahan-bahan lodeh. |
Rendang kerisik daging. |
Rendang ayam pencen. Umur 55 tahun ke atas. |
No comments:
Post a Comment