m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Friday, March 23, 2012

Cuti di Melaka - Resort review: Dalam rumah di Philea Resort

Bahagian 3

Yang agak unik di Philea Resort adalah tempat penginapannya. Seluruh bangunan diperbuat daripada kayu. Tiang, alang, bumbung, malah dinding jugak diperbuat daripada kayu. Bukannya kayu plywood atau papan, tapi kayu balak! Bayangkanlah berapa punya banyak balak daaa... dia kena tebang nak buat satu unit bangunan ni. Kalau dah perpuluh unit, mestilah habis gondol hutan kat Malaysia ni. Ini memang pengalaman baru bagi kami untuk mendiami di dalam rumah yang sedemikian keadaannya. Rumah batu, rumah besi, rumah igloo semua kami dah rasa. Kalau rumah balak, ini baru first time.

Teruja ketika baru sampai di bilik penginapan.
Ibu, ayah dan kakakku menginap di unit bersebelahan.
Maka pastinya kami sangatlah teruja. Mundar mandir kami keluar masuk bilik bagi menghayati keunikan dan kepelikan rumah balak ini. Semua sudut kami ambil gambar. Kat tangga, kat pintu bilik, kat tandas, kat katil. Maklumlah, bagaikan orang bandar masuk kampung lagaknya.

Syahmie di muka pintu.
Menghirup udara segar di luar kamar.
Ada dua unit lagi di bahagian atas.
Bergambar di tangga masuk yang cantik.
Memang santai berlepak-lepak di luar.
Bilik dihiasi dengan kraf tangan tempatan buatan Amerika.
Agak unik jugak pintu bilik airnya yang hanya menggunakan selak daripada kayu jugak, macam selak gerubuk almari kampung. Namun kemudahan di dalamnya agak modern jugak. Cuma katil yang dibagi hanya dua bijik katil single. Kami pulak datang kat situ satu batalion, mana nak muat tidur atas dua katil saiz kecik macam tu. Jadi kami pun pisahkan tilam atas dengan tilam bawah. Dan bentangkan kat atas lantai. Maka jadinya ada empat bijik tilam single. Dan muatlah kami bertujuh tidur satu bilik dengan kadar agak selesa jugaklah.

Pintu bilik air yang menggunakan selak kayu macam almari lama.
Bilah kipas diperbuat dari daun ketapang yang telah dikeraskan. Yalah tu!
Masa nak bentang tilam tu perlulah kami alihkan perabot-perabot yang telah disusun rapi. Kami kena adjust balik ikut keperluan semasa kami. Dia punya perabot pun diperbuat daripada kayu solid padu. Punyalah berat nak seret perabot. Dia punya meja kecil pun berat macam bapak seladang. Aku kena upah gajah Siam datang sini untuk tolong tarik meja kecik yang beratnya bukan kepalang ni. Urgh urgh urgh!!!

Macam nak tarik anak badak lagaknya.
Amier di tangga kayu.
Pada dasarnya semua berjalan lancar pada malam pertama kami bermalam di situ. Bilik selesa, walaupun sempit. Tilam selesa, walaupun berhimpit. Kemudahan dalaman juga selesa, walaupun berkongsi. Dan malam pertama tu memang kami tidur nyenyak sampaikan bunyi guruh dari langit, auman harimau kat pinggir hutan serta keriuhan kenderaan kat highway berdekatan tak mampu menggugah kejut kami.

Tapi.... Tapi pada malam kedua, sesuatu telah berlaku... Tarik nafas dalam-dalam sebelum terus membaca. Minum air kopi jantan pekat tanpa gula dulu. Cuci muka dengan air suam-suam kuku. Tenyeh mata berkali-kali. Buat regangan otot tangan dan kaki. Dan baring dengan selesa di atas tilam yang empuk.

Pada malam kedua, telah ada satu keluarga keturunan Tionghua datang menyewa bilik di atas bilik kami. Bangunan kediaman tu memang dua tingkat. Kami kat bawah, dan keluarga Cina tu kat atas. Okay, itu tak jadi masalah bagi kami. Kami keluar resort untuk makan malam. Dan bila pulang sampai balik bilik, dah kira-kira jam 11 malam. Mestilah badan letih dan mengantuk. Okay, tak apa. Lepas ni kan boleh tidur nyenyak macam semalam. Solat isyak pun dah ditunaikan. Maka sesampai aje kat bilik, kami semua terus landing kat atas tilam dengan perasaan gembira sekalli. Tengok tv kejap, lepas tu tutup tv dan tidur. 

Tiba-tiba terdengar bising-bising dari bilik atas. Bunyi budak berlari ke sana sini. Ok, waktu tu baru jam 12 malam. Tak apalah. Kejap lagi tidurlah budak tu. Dan bunyi budak berlari tu masih berterusan. Kini dah jam 1 pagi pulak. Kejap lagi sikit kot baru budak tu nak tidur, bisik hati aku. Dan hingar dari atas masih berlarutan sampai jam 2 pagi. Alamak! Macam mana nak tidur kalau bising macam ni. Dan larian bagai di kejohanan olimpik tu bersambungan lagi sampai kira-kira jam 3 pagi. Memang nak kejutkan kami buat solat tahajjud kot. Adus! Kalau lantai tu bukan lantai kayu, tak adalah dia sebising itu. Kalau lantai tu lantai konkrit, tak adalah suara bilik atas terdengar sampai ke bawah. Kami semua mengeluh panjang. Lebih panjang dari Tembok Besar Cina. Namun satu pengajaran bagi aku untuk tidak mereka bentuk resort pakai lantai kayu. Nanti inilah akibatnya. Pagi esoknya kami memang agak keletihan pasal tak cukup tidur. Apa nak buat, orang atas pun bayar sewa jugak.

Farid dan Yana tidur sebilik dengan kami.
Salah satu unit di atas disewa oleh adikku yang datang lewat sehari.
Syahmie  sedang menunggu buggy untuk angkut barang sebelum pulang.

No comments:

Post a Comment