m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Tuesday, March 27, 2012

Cuti di Melaka - Food review: Warung tepi jalan

Bahagian 9

Masa pergi bercuti, mestilah nak kena makan. Kalau tak bercuti pun kena makan jugak. Jadi sempena episod kena makan ni, maka pada suatu tengah hari, kami pun pergilah mencari tempat untuk makan tengah hari. Kami ikut main road menghala ke bandar Melaka. Pusing punya pusing satu kedai makan pun tak nampak yang bukak. Banyak kedai makan kat sini bukak waktu malam kot. Kami jalan lebih jauh sampai menghala ke Muar. (Tapi tak sampai Muar lah). Dan setelah penat berjalan, akhirnya kami nampak satu kedai makan yang agak besar, kat tepi jalan. Kawasan makannya luas. Ada bumbung atap, dan ada pulak zing. Yang bumbung zing tu panas sikitlah tempat dia.

Semua orang fokus pada makanan pasal perut telah lapar.
Sesampai di sana, kami terus meluru ke tempat ambil lauk. Nengok banyak jugak lauk yang disajikan. Segala jenis lauk ada, termasuklah ikan, ayam, daging, telur dan kambing. Sayur pun ada macam-macam termasuklah ulam-ulaman. Aku ambil sup kambing dan ulam daun tenggek burung. Ayah aku ambil lauk macam-macam jenis. Makan siang tu adik aku yang belanja.

Yana dan Wanie sedang menikmati juadah yang agak pedas.
Farid makan tak sebanyak selalu.
Mari kita makan. Sup kambing dia macam sup utara - ringan dan tak terlalu berempah. Tapi daging dia agak liat sikit. Mungkin tak cukup lama dia masak. Aku juga ada rasa ikan pari masak asam pedas. Okay jugak masakan ini. Ikan pari dia masih menyengat walaupun telah direndam dengan kuah cili berasam. Kakak dan ayah aku ambil burung puyuh goreng tepung. Rasa burung puyuh dia macam burung merak hilang warna. Dan masakan-masakan lain aku tak tau pulak rasanya macam mana. Pokok pangkalnya, mujurlah ada satu kedai ni yang sanggup nak bukak pada waktu siang. Kalau tak, kami semua kena makan roti cecah air mineral ajelah. 

Melayan nasi.
Secara keseluruhan, makanan dia kira average ajelah. Tapi variasi lauk pauk memang banyak. Boleh pilih yang mana suka. Suasana agak santai. Kalau dapat duduk bawak bumbung atap, mesti lebih nyaman dan sejuk berbanding bumbung zing. Aku tak sempat pulak nak ambil gambar signboard kedai ni. Aku namakan kedai ni Kedai Pak Mat ajelah. Terima kasih kepada adikku yang telah belanja makan kami sekeluarga.

Amier mula-mula tak nak makan pasal mengantuk.
Adik aku yang belanja makan.

No comments:

Post a Comment