m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Monday, October 24, 2011

Arnab yang ditusuk

Ini cerita mingu sudah. Lepas kami hantar adik aku kat Kelana Jaya pasal nak mengerjakan haji, kami singgahlah kejap kat R&R Kinrara. Nampak ada jual Sate Hj Samuri. Pekerjanya pulak tengah duduk lepak pasal tak ada pelanggan datang kedai. Jadi aku pun ke kaunter dan buat pesanan. Sate ayam, sate perut dan sate arnab. Wah! Dah lama betul aku tak makan arnab. Dulu masa time Datuk Sri Sanusi Joned, daging arnab mula diperkenalkan. Masa tu aku adalah cuba makan. Setelah sekian lama tak makan, aku dan isteri nak try lagi. Macamana agaknya rasanya. Anak-anak aku pun belum pernah rasa. Aku beli 4 cucuk aje. Sorang satu.

Bagi mereka yang tak pernah rasa daging arnab, biarlah aku jelaskan sikit rasanya. Arnab berdaging putih macam daging ayam jugak. Tapi rasanya seperti daging zirafah sikit-sikit. Dan kalau diperam cukup lama dengan kunyit dan halia, ada kalanya ia akan berasa seperti daging badak air pula. Daging arnab enak dimakan fresh. Kalau dah dibekukan nanti rasanya tak ubah macam rasa daging kongkang. Tapi kalau orang mat saleh dia suka salai separuh masak atas grille. Kata mereka rasanya macam tenuk. Dengan penjelasan aku yang agak detail tadi, diharap kalian sudah dapat menggambarkan betapa enaknya rasa daging arnab tadi. Sekian, terima kasih.

Menanti saat memakan daging arnab dengan perasaan berdebar-debar.

Kuah kacang Sate Hj Samuri memang hebat.

3 comments:

  1. CIRITTTT la bro.. ada ka macam daging Kongkang.. tak dapat nak digambarkan langsung.. kalau daging kingkong boleh lah dibayangkan.. haha :)

    ReplyDelete
  2. Daging King-kong memang sedap. Sembelih sekor boleh jamu satu negeri!

    ReplyDelete