m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Monday, February 11, 2013

Kisah kerang dan ketam

Ingat tak kisah aku pergi pasar borong kat Selayang minggu lepas? Semasa kat sana, aku cari jugak kot-kot ada orang jual kerang. Selalunya memang ada. Tapi pada hari tu, aku tak jumpalah pulak. Mungkin aku tak perasan kot. Beli kerang kat situ memanglah murah banyak. Satu kampit kalau tak silap aku ada seberat 8 atau 9 kilo. Oleh kerana tak jumpa, aku terpaksalah singgah kat pasar borong lama yang terletak kat sebelah jalan, pasal ayah aku dah pesan masa kat rumah. Kesian kat dia kalau aku tak belikan.

Barang kat pasar borong lama tu mahal sikit dari pasar borong besar sebelah dalam. Tapi apa boleh buat, aku belilah jugak sikit - kira-kira dalam lima kilo je. Sekilo dia jual RM4. Aku angkat 5 kilo. Kena bayar kat penjual tu RM20. Ada jugak jenis kerang yang lebih murah, tetapi saiznya agak kecil sedikit. Cuma besar sikit jer dari saiz kepala lalat.

Kerang yang telah direbus.
Kulit kerang yang telah dimakan isinya.
Masa kat rumah, selepas dicuci, orang gaji aku pun pergilah merebus kerang tersebut menggunakan air dan api. Masak kerang tak memerlukan masa yang lama. Bila api dinyalakan aje, kebiasaannya kerang akan terus mati terkejut, walaupun sebelum ia dimasukkan ke dalam air panas tu. Kerang memang mudah kena penyakit jantung. Sebab tu dia mudah mati. Dan bila semua kerang telah siap dimasak, kami pun mulalah memakan kerang rebus tersebut. Aku rasa akulah yang makan paling banyak sekali. Jumlah isi kerang yang aku makan aku rasa ada dekat 7 kilo kot. Tapi yang paling pelik sekali ialah, dalam kerang tu ada pulak anak ketam yang telah menjadi diet utama para penduduk kerang semuanya. Kalau setakat sekor dua ekor tu kira biasalah jugak. Tapi ini boleh dikatakan hampir setiap kerang ada ketam kecil di dalamnya. 

Ketam-ketam tu kami tak buang. Sebaliknya kami kumpul. Dan jumlah berat ketam kecil yang terkumpul ada kira-kira dekat 10 kilo jugaklah. Ketam yang telah terkumpul tu, kami masak kari sebahagiannya. Ada jugak dimasak tiga rasa, masak lemak cili api dan masak rendang ketam. Semua masakan tu memang sangat sedap. Kami berasa sangat bertuah pasal niat di hati nak beli kerang, tetapi kami dapat jugak merasa memakan ketam.

Ketam-ketam kecil yang banyak berkeliaran di dalam tubuh jasad si kerang.

3 comments:

  1. Tak sakit perut ke lepas makan ketam kecik tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap, ada orang kata ketam kat kerang tu tak sesuai untuk dimakan. Maka janganlah dimakan. Dikhuatiri sakit perut atau muntah.

      Delete
  2. org tua tua cakap... tu laa ibu kerang yg sebenar. Sbb tu bwh die tu ade telur. logik jgk... Sbb Xkanlah ketam besar tu dh bleh bertelur.

    ReplyDelete