Lagi kira-kira dua minggu, masuklah bulan Ramadhan. Dan lepas tu masuklah bulan Syawal. Maka akan berayalah kita semua. Dan aku tahu, puan-puan suri rumah di luar sana mesti tak sabar-sabar nak buat kuih raya, demi melangsungkan kemeriahan yang bakal dirasai menjelang bulan Syawal nanti. Mari kita belajar buat kuih raya bersama 'Geng Bujang Overseas!'
Ha ha ha... Ini gambar zaman Tok Kaduk masa aku tengah belajar kat Nebraska, Amerika. Orang kat Malaysia buat kuih raya, kami pun tak nak ketinggalan. Nak jugak buat kuih raya. Kalau tak silap aku, masa ni nak buat kuih tart nanas kot. Ketua masak kuih ni ialah Chaan. Aku pun tak berapa nak ingat resipi dia. Kalau tak salah aku, tanah liat tu digentel sampai lembik, di terap, dan kemudian diletakkan nanas kat dalam dia. Lepas tu bakar. Masa makan tu, kira tawakkal ajelah. Asal ada rupa, kira dah okay-lah tu. Rasa sedap atau tak sedap soal kedua.
Yeah! Mari buat kuih bersama Chaan, Malek, Shamwel dan Adi. |
Walaupun kami kat overseas, kat negara orang putih, kami kalau duduk rumah memang santai pakai kain pelekat aje. Sampaikan tuan rumah ni, seorang makcik tua berbangsa Latvia, kekadang ada datang lawat kami. Nama makcik tu Mrs Bangers. Dia nengok kami berambut panjang dan berkain pelekat, nanti dia akan kata, "You keep long hair, wear long skirt, like women". Kami tak ada komen. Sengih aje.
Okay, kalau korang nak resipi buat biskut tart nanas versi orang bujang overseas, pergilah ke laman web www.kuihraya-orangbujang-overseas.com. Lepas tu try-lah sendiri. Dan khabarkan kepada aku rasa dia macam mana? Selamat mencuba. (Eh, tapi aku tak sure-lah, laman web tu ada ke tak ada. Kalau tak ada, korang ciptalah sendiri).
Mengalahkan orang pompan kat dapur. Aku, Sani, Chaan, Malek dan Shamwel. |
No comments:
Post a Comment