m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Thursday, October 24, 2013

Aqiqah Baby Arif: Potong kambing

Bahagian 2

Setelah semua ibu-ibu marhaban selesai bermarhaban, kini tibalah giliran bapa-bapa bertahlil kat ruang tamu. Tahlil serba ringkas, doa serba ringkas, dan terus makan time! Amin.

Arif di pangkuan.
Khusyuk bertahlil.
Antara para jemaah yang hadir.
Di kalangan ahli keluarga.
Mengaminkan doa.
Doa untuk kesejahteraan semua - di dunia dan akhirat.
Di luar rumah, bawah khemah, semakin ramai tetamu yang datang. Ada kawan-kawan. Ada saudara mara. Ada jiran-jiran. Dan ada jugak orang ramai yang lalu lalang yang tak tau nak buat apa di hujung minggu. Lalu lepak kat sini sambil makan makanan yang terhidang.

Mak Long dan Wati.
Ibu-ibu marhaban. Sangat happy setelah makan.
Giliran bapa-bapa pulak untuk memenuhkan tembolok.
Kamelia dan Intan - seronok menjamu selera.
Mari kita makan beramai-ramai.
Syahmie makan nasi beriyani kambing bersama Pak Tam.
Agak meriah jugak nampaknya suasana pada hari tu. Ada macam ala-ala open house hari raya aidilfitri. Kalau ikut perkiraan aku, ada lebih kurang dua juta setengah tetamu yang hadir. Itu tak termasuk haiwan-haiwan peliharaan seperti kucing, lembu, kuda, kerbau dan badak air yang turut dibawa oleh tetamu-tetamu tadi. 

Bergambar di tepi buaian.
Wajah Baby Arif yang ceria.
Sofia mula berasa mengantuk.
Orang yang datang semuanya makan makanan yang dihidangkan. Tapi makanan masih tetap banyak, bagaikan tak akan habis. Kambing golek pulak, walaupun telah dipanggang di atas bara panas, telah dipotong halus-halus, masih lagi mengembek. Bagaikan memanggil-manggil orang ramai untuk terus datang meramaikan dan memeriahkan lagi majlis yang memang telah sedia meriah ini.

Yana berazam untuk menghabiskan semua makanan ini.
Bagaikan seekor singa, Farid meratah kambing golek panggang dengan rakus.
Ayahku jugak turut menikmati sajian ini.
Kak Leha, Kak Nopi, Mak Long dan Wati.
Abang Naim dan anak.
Makan-makan famili.
Bersama Kak Lin.
Lepak kat dalam rumah lebih nyaman.
Pengantin baru.
Budak-budak tetap kagum dengan i-pad.
Abang Zai suruh Faridz sembelih sekor lagi kambing biri-biri Australia kat belakang rumah.
Chef Saiful dengan ciptaan terbarunya - otak-otak menggunakan otak badak air.
Pembantu Chef Saiful, Siti tersalah ramuan membuat otak-otak. Siti telah menggunakan otak badak sumbu pulak.
Macam mana nak membezakan di antara otak-otak badak air dan otak-otak badak sumbu?
Aku pula, memang terus sibuk dan menyibuk. Tak menang tangan aku mencapai segala macam makanan untuk dimakan. Itu ajelah kerja yang aku tau buat. Makan juadah sampai licin licap. Bila dah kenyang yang bukan kepalang, aku ambil keputusan untuk duduk lepak kat dalam rumah aje, di bawah hembusan angin air-cond. Lebih sejuk, lebih nyaman, lebih selesa untuk melelapkan mata di tengah hari yang panas. Tapi aku tak boleh lena pasal orang terlalu ramai yang lalu lalang. Maka kucekangkan mataku sambil otakku tumpang tidur sekejap.

Bersambung...

Pakcik Syahmie bersama anak saudaranya.
Farid mencuba chocolate fountain.
Dah kehabisan idea. Tak tau nak makan apa lagi.
Syahmie membuat experiment dengan chocolate fountain.
Kambing golek bersalut cokelat. Ada brannnn?!!
Membayangkan diri seekor t-rex, Faridz terus meratah kambing golek tanpa ehsan.
Kurusnya Faridz. Sampai nampak tulang rusuk!
Kambing yang tadinya gemuk gedempol, kini cuma tinggal tulang temulang saja.
Sehati bersantap.
Kak Esah meneman Abang Man makan nasi.
"Liatnya daging ni. Daging apa ni?" tanya Nana. "Daging badak sumbu", jawab Kak Uda.

No comments:

Post a Comment