m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Tuesday, June 28, 2016

Abby bertunang di Pahang: Bercanda di pasiran pantai

Bahagian 6 (Akhir)

Kami masih lagi bersantai-santai di Pantai Teluk Cempedak. Masih asyik menikmati kenyamanan bayu laut. Masih leka menghirup dingin air kelapa. Dan keropok lekor bercalit sos cili masih dikunyah, sambil melayan kenyal tepung beradun ikan. Sesudah perut kami kenyang, dan rasa dahaga hilang, kami terus meluru ke pantai untuk kembali merasai kehebatan berada di sisir pantai yang bersih.

Bersama cucu saudara.
Baby on the sand.
Sand and baby.
Baby memang suka main pasir.
Elin, Kak Uda dan dua orang baby.
Pasir kat Teluk Cempedak memang sangat bersih.
Duduk di atas pasir pantai yang bersih tanpa berbuat apa-apa memang syok rasanya. Kak Uda dan Elin telah mendahului yang lain dalam misi menyantaikan diri di atas pasir. Yang lain-lain mengekori kemudiannya. Kami duduk beramai-ramai bagaikan berkelah, cuma kat depan kami tak terhampar tikar dan tiada makanan yang disajikan.

Posing kat pantai lagi.
Cuaca pada hari tu jugak agak nyaman.
Kawasan ni banyak ikan kerapu, jenahak, senangin, merah, pari, toman, kelah dan temoleh.
Semakin ramai yang bersantai-santai di atas pasir.
Tapi tak seorang pun yang buat sand castle.
Menghampiri air laut memang sangat menyeronokkan.
Hard core surfers.
Di kejauhan kelihatan beberapa orang anak muda bermain surfing di atas papan luncur di tengah laut yang bergelora. Laut bergelora sebegini memang selalu menjadi pilihan kaki luncur. Sesekali kelihatan kelibat great white shark berenang-renang manja mengelilingi peluncur air tadi. Dan ada kalanya killer whale, pink dolphin dan walrus turut menampakkan wajah mereka dengan dua taring panjang tertancap di mulut dan sangat mengerikan. Bagaikan Conjuring 2.

Duduk atas pasir. No worries.
Bersama Kak Timah.
Kakak dan adik.
Tiba-tiba Syakira dan Nicha bercadang untuk menjadi archaeologist. Mereka mula menggali pasir untuk mencari kesan-kesan peninggalan sejarah seperti meriam Jepun, sisa kapal Titanic dan tulang dinosaur. Kerja menggali telah dilakukan dengan gigih oleh Syakira dan Nicha. Dengan menggunakan kemahiran melukis, Syakira telah merakamkan kesemua artifact yang ditemuinya apabila mereka menggali pada kedalaman 50 meter ke dalam bumi.

Tetiba, pada kedalaman 120 meter, mereka telah menjumpai sesuatu yang merupakan penemuan paling bersejarah dalam dunia archaeology. Kelihatannya subjek masih hidup dan bernafas walaupun telah tertanam berjuta-juta tahun di dasar bumi. Tanpa melengahkan masa, Syakira dan Nicha pun mengeluarkan subjek dari dalam tanah. Dan..... Penemuan yang mengelirukan. Seorang Falique!

Misi mencari harta karun bermula.
Alive and buried.
Buried alive.
Falique ditemui tertanam di dasar pasir.
Falique memberikan tenungan sinis.
Operasi mengeluarkan Falique dari dasar bumi.
Merenung ke langit biru.
Walaupun masih tertimbus di dalam pasir, Falique masih gembira di samping makcik-makciknya.
Wajah ceria tiga manusia.
Elin pun join sekaki.
"Oooohhhh! Korang tanam anak aku hidup-hidup ya? Nanti korang aku kerjakan!" kata Elin kepada Syakira dan Nicha.
Falique telah berjaya diselamatkan.
Membersihkan tubuh yang berpasir.
Falique minta ditanam lagi.
"Apa kata kita tanam Makcik Nicha pulak kali ni?" cadang Falique.
Seorang baby dan dua orang pakcik.
Duduk lebih lama di tepi pantai memang sangat menyeronokkan. Bila petang menjelang, buskers mula mengalunkan lagu. Dendangan lagu mereka memang enak dijadikan halua telinga. Aku memang boleh layan mereka menyanyi dalam tempoh yang agak lama. Tetapi malam semakin menghampir. Maka kami perlu pulang ke Kuala Lumpur. Allahyarham Ayah sedang menanti di rumah. Semua itu perlu aku fikir dan uruskan. Lain masa, lain hari, mungkin kami akan ke sini lagi. Selamat tinggal Teluk Cempedak. Selamat tinggal Kuantan. Selamat tinggal Pahang!

TAMAT

Buskers mendendangkan lagu.
Sedap jugak brader ni nyanyi.
Dia nyanyi lagu Hotel California, lepas tu lagu Hotel Seri Malaysia, lepas tu lagu Hotel Maluri.
Jumpa lagi di lain kali, bro.

No comments:

Post a Comment