12 Mei 2018 - Aku dan orang-orang surau telah dijemput untuk datang ke rumah seorang teman, Arif untuk majlis kenduri tahlil, solat hajat dan birthday party. Setelah solat zuhur, kami beramai-ramai ke rumah beliau yang terletak tidak jauh dari surau. Setelah solat hajat dan tahlil, serta doa, para jemaah dijemput makan. Kami makan nasi campur dan dessert. Tapi yang aku nak ceritakan pada kali ini ialah kami telah dijamu dengan sejenis ulaman yang baru pertama kali aku jumpa dan lihat. Nama ulam itu adalah 'dill'. Daun dill ini dipetik dari pokoknya yang ditanam di laman rumah Arif sendiri.
Apakah itu ulam daun 'dill'? Dill (Anethum graveolens) ialah sejenis herba tahunan yang kitaran hidupnya dari benih sehingga mati memakan masa dalam tempoh setahun. Dill adalah dari keluarga celery (Apiaceae). Dill tumbuh melata di kawasan Eurasia. Benih dan daunnya digunakan sebagai herba untuk menambahkan perisa pada makanan. Rasanya seperti mint sedikit. Enak jugak bila dikunyah bersama nasi. Bagi penggemar-penggemar ulam bolehlah mencuba. Tapi jangan tersalah pilih daun ya? Sebab ia memang mirip daunan yang tidak boleh dimakan.
Daun 'dill' yang menjadi kegilaan para muda-mudi seantero dunia. |
No comments:
Post a Comment