m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Monday, August 29, 2016

1 Syawal 2016 di rumah Kak Long: Bunga api

Bahagian 4

Lama sungguh kami bersantai di rumah Kak Long. Namun kami tidak berasa bosan. Jemu pun tidak. Apatah lagi jelak. Malah runsing pun tidak. Ada saja hal yang boleh dilakukan pada masa yang terluang ketika di rumah Kak Long dan Abang Zai.

Secara tiba-tiba ada pula yang mengajak kami semua bermain bunga api di luar rumah. Bermula dengan bunga api kecil versi kanak-kanak sekolah, sehinggalah kepada mercun dan bunga api yang lebih hebat dan kuat lagi bunyinya. Namun pada tahun ini, bunga api KLCC tak dapat diadakan, pasal kawasan KLCC pada masa itu telah dikerumuni oleh sekumpulan Pokemon yang turut berminat untuk menguasai pemilikan bunga api.

Nicha bermain bunga api dan terus khayal dalam dunianya sendiri.
Syauqi turut teringin nak main bunga api versi kanak-kanak.
Satu tidak cukup. Dua baru puas.
Lihatlah dunia. Aku dan bunga api di malam raya!
Wife aku tumpang sekaki.
Seronok sesekali kembali ke alam remaja.
Wawan menemani Den Den menyaksikan pertunjukan bunga api.
Asyraf selaku penguat kuasa Imigresen telah menyita kesemua bunga api dan mercun yang tidak mendapat lesen untuk dimainkan.
Dengan bunga api yang ala kadar saja itu pun sudah cukup untuk menggembirakan kami seluruh keluarga dan sanak-saudara. Semua jadi kanak-kanak riang seketika. Memang perlu bersikap begini sekali-sekala. Barulah hilang segala kegusaran yang sering dialami oleh orang dewasa. Faridz mengetuai pembakaran bunga api dan mercun. Dibantu oleh Faiisal dan Asyraf. Yang lain sekadar memerhati. Dan aku sendiri sempat bermain dengan bunga api kecil yang menghamburkan percikan api yang sangat minimal itu. Anak-anak yang lebih kecil kelihatannya sebegitu takut dengan hingar letupan mercun dan bunga api bak medan pertempuran. Lalu duduk jauh dari medan pembakaran bunga api.

Faiisal cuba membakar bunga api letup-letupan secara berhati-hati.
Memastikan pembakaran dibuat dengan betul agar tidak berlaku sebarang letupan yang tidak diingini.
Syura turut merakamkan peristiwa ceria ini sambil mendukung anak saudaranya, Harith.
Sesudah itu, kami kembali masuk ke dalam rumah. Sambung makan-makan lagi. Sambung menonton tv lagi. Sambung berborak lagi. Sambung duduk-duduk lagi. Sambil memikirkan apakah agenda malam raya yang selanjutnya. Dan isteriku masih menghulurkan duit raya kepada mereka yang masih belum menerimanya. Ya, suasana ceria sebegini memang sangat menyenangkan kami. Semoga malam raya pada hari esok akan mengulangi kegembiraan yang dipancarkan pada malam ini.

Bersambung...

Nurin baru nak ambil hadiah duit raya.
Shasha dan Suraya menjamu selera.
Angah Nabihah dan Along Faqihah join duduk sekali.
Amier sedang enjoy makan kuih raya.
Angah Nabihah terharu bila dihulurkan sampul duit raya.
Along Faqihah berasa gembira mendapatkan duit raya yang diagihkan.
Sejambak ciuman untuk Mak Usu tersayang.
Shasha menerima duit raya dengan dada yang lapang.
Lagi duit raya diagihkan untuk anak buah.

No comments:

Post a Comment