m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Thursday, March 9, 2017

Koas + Anis: Suamiku Abang Koas

Bahagian 3

Setelah menanti lama suasana muqaddimah nikah yang agak panjang, kini tibalah saat yang dinanti-nantikan oleh semua. Oleh Koas dan seluruh tetamu di sekelilingnya. Saat untuk diijab qabul. Juru nikah menyerahkan kuasa kepada Ustaz selaku ayah kepada Anis untuk menikahkan sendiri anaknya dengan Koas. Koas tahu detik 'bujang'-nya hanya tinggal bebarapa saat saja lagi. Selepas ini dia akan bergelar suami orang. Tanggungjawab semakin besar. Diri perlu diperkasakan. Luar dan dalam. Zahir dan batin. Untuk dunia dan akhirat. Koas membatukan diri seketika. Mengumpul kuasa dalamannya. Bagaikan Naruto Shippuden. Koas perlu siaga sebelum menerima nikah Anis.

"Mari kita bergabung tangan seketika," kata juru nikah.
"Mari kita laungkan bersama, All for one, And one for all!!!"
Ustaz memegang tangan Koas yang dingin bak embun pagi.
Memastikan genggaman cukup erat.
Ustaz mencapai tangan Koas. Erat genggamannya. Tangan Koas sesejuk embun. Mungkin gemuruh. Mungkin juga teruja. Hanya Tuhan yang tahu. Koas sedikit menggigil. Begitu juga Ustaz. "Kita buat cubaan dulu sebelum lafaz yang betul," cadang juru nikah. Ustaz setuju. Koas juga setuju. "Cobaan satu dua tiga. Cobaan satu dua tiga," tiba-tiba Koas bersuara. Semua menoleh ke arah Koas. Menyedari semua mata sedang menghala ke arahnya, Koas lalu berkata, "Nak test suaralah ni. Nak pastikan suara jantan saya terkeluar masa terima nikah nanti". Para hadirin mengangguk sedikit tanda faham. Sejurus setelah itu, Ustaz pun memulakan bicaranya, dan Koas pun menerima nikah Anis dengan mas kahwin yang telah dipersetujui. Sekali lafaz sahaja, dan kini Koas dan Anis telah pun sah bergelar suami isteri.

Koas menerima nikah Anis.
Juru nikah membaca doa sejurus Koas dan Anis sah bergelar suami dan isteri.
Bersungguh-sungguh juru nikah membaca doa.
Koas juga sangat khusyuk mengaminkan doa.
Seluruh hadirin berdoa bersama-sama.
Juru nikah lantas menadah tangan berdoa untuk kedua pasangan mempelai ini. Sekelian yang hadir turut berbuat yang sama. Mengaminkan doa yang dibaca juru nikah. Agar kedua pasangan ini hidup dalam penuh keberkatan, penuh rahmat dan redha Allah sepanjang kehidupan di dunia sehinggalah ke Jannah. Amin, ya rabbal alamin.

Bersambung...

Anis turut berdoa sama.
Amin, Ya Rabbal Alamin.
Selesai berdoa.
Acara selanjutnya dikendalikan oleh juru nkah.
Koas membaca surat tunjuk sebab.
Menghayati dan cuba memahaminya.
"Oooooohhhh.... ini kontrak rakaman suara nasyid kat dalam radio".
Koas menelitinya.
Koas setuju. Lantas menandatangani kontrak itu.
Maka sahlah Koas menjadi artis rakaman Syarikat Al-Padang Pasiruuun yang dikelolakan oleh juru nikah.
Koas berasa sangat lega.
Begitu jugak Uslaz.

No comments:

Post a Comment