m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Monday, December 4, 2017

Ke Tasik Ampang Hilir bukan untuk memancing?

25 November 2017 - Wife ajak aku ke Tasik Ampang Hilir. Ada office mate dia kahwinkan anak katanya. Aku terus terimbau kenangan lama di Tasik Ampang Hilir. Inilah tasik tempat kami memancing tilapia berumpankan cacing lebih sepuluh tahun lalu. Inilah tempatnya juga aku menjejak puyu menggunakan cengkerik, dan kemudiannya aku bela dalam bekas-bekas kecil sampai ikan-ikan itu mati dalam cara yang pelbagai. Kalau Bandaraya masih lagi bagi pengunjungnya memancing di situ, sudah pasti aku akan membawa segala macam perkakas memancing yang up-to-date dan tercanggih bagi memburu ikan-ikan yang dah semakin besar dan gadang - toman, patin, kelah temoleh, marlin, dan layaran. Apakan daya, kawasan tu dah jadi kawasan larangan memancing. Tengok sajalah riak dan olak air yang membusar di tengah tasik bila ikan-ikan timbul mendapatkan oksigen.

Sejurus tiba di dewan majlis, isteriku terus menulis di buku catatan tetamu.
Menulis secara kreatif.
Terus mencari ilham.
Sabriena cuba memberikan pandangannya.
Pengantin yang diraikan - Wawa dan Ewan.
Sampai-sampai aje di dewan majlis, wife aku terus menulis di dalam buku catatan tetamu. Kemudian bertemu dengan mak dan bapa pengantin sebelum pergi mencari tempat duduk. Time kami datang tu memang tengah waktu makan tengah hari betul. Pengunjung tengah ramai pada masa tu. Semua tengah lapar. Juadah yang disajikan jugak agak banyak dan pelbagai. Ada nasi minyak dan ada nasi putih. Ada lauk ayam, lauk daging, lauk ikan, lauk sotong kering. Ada ulam-ulaman dan buah-buahan. Ada gerai cendol, gerai laksa, gerai aiskerim, gerai apam balik, dan gerai jajan makanan ringan. Sebab tulah pengunjung duduk lama tak bergerak-gerak, sebab nak menikmati menu hebat yang disajikan.

Sabriena jamah aiskerim dulu.
Dah dapat aiskerim, Sabriena terus senyap
Berbelanja di 'Kedai Runcit'.
Sabriena di hadapan 'Kedai Runcit'.
Ada warung aiskerim. Wan sedang melayan anak-anak.
Kedai runcit yang tak payah bayar kalau ambil barang.
Bergambar di photo booth.
Official cameraman yang tolong ambil gambar kami.
Makan masa agak lama jugak sebelum kami mendapat tempat duduk. Maka berpeluanglah kami menikmati keenakan segala makanan  yang ada dihidangkan. Tapi kami jugak tahu betapa masih ramai lagi tetamu yang tidak mendapat tempat duduk. Jadi, kami tak diam lama di atas kerusi. Setelah selesai makan, kami terus beredar dari meja makan. Pergi ambil gambar di photo booth. Lepas tu pergi ke kedai runcit bagi mendapatkan barangan jajan yang turut disediakan. Setting seluruh kawasan tempat makan ini sangatlah mengujakan dan sangat menarik. Terbuka selera aku untuk mencuba segalanya.

Sabriena dan Mama di Kedai Runcit.
Seronok Sabriena dapat ambil jajan.
Kak Zu sebagai mak pengantin sangatlah sibuk melayan tetamu.
Terima kasih kerana sudi datang.
Setelah selesai makan dan mengambil barangan jajan dari 'Kedai Runcit', kami pun bersalaman dengan ibu dan bapa pengantin untuk beredar pulang. Tapi mak pengantin, Kak Zu telah menghalang kami. Dia suruh tunggu sekejap sehingga pengantin datang. So kami pun tunggu kejaplah kat luar dewan. Masa tu hujan tengah turun dengan agak lebat jugak. Setelah kira-kira setengah jam, pengantin pun tiba. Sempat aku menyibuk dengan mengambil gambar kedua mempelai itu. Lalu pengantin diarak dengan kumpulan kompang, masuk ke dalam dewan majlis. Sesudah itu barulah kami beredar pergi dari pekarangan dewan pengantin. Kepada Kak Zu dan suami, terima kasih kerana menjemput. Tahniah kepada Wawa dan suami. Tahniah jugak kepada Kak Zu dan suami kerana menerima menantu.

Tunggu di luar dewan setelah selesai makan.
Syahmie menanti ketibaan pengantin.
Inilah tasik yang kami selalu pergi memancing kira-kira lebih sepuluh tahun dahulu.
Wanie dan Amier berteduh dari hujan.
Para tetamu yang menanti ketibaan pengantin.
Wawa berpakaian pengantin.
Pasangan pengantin baru - Ewan dan Wawa.
Ewan tertarik dengan Ferrero Rocher di tangan Wawa.
Jom berarak masuk.
Bagai pinang di belah dua.
Sama cantik sama padan.
Berseri-seri wajah pengantin.
Tiba-tiba ada orang nak pecah pintu pakai penukul. Eh! Bukan. Itu geng kompang daaaaa.....


No comments:

Post a Comment