m y f a m i l y

m y   f a m i l y

Monday, June 25, 2018

Lagu raya 2018: Bahagia Di Aidilfitri

Setelah Syahmie menyiapkan lagu rayanya yang berjudul Raya Terindah, giliran aku pulak menyudahkan lagu aku. Pada tahun ni aku pilih untuk buat lagu ala-ala lagu Melayu moden dan ada sikit-sikit macam joget. Tapi faham-faham ajelah, orang amatur buat lagu memang lain yang difikir, lain pulak yang jadi. Hantam sajalah! Masa Amier first time dengar lagu ni, dia kata macam pernah dengar aje lagu ni. Mungkinlah kot. Aku pun tak nak claim lagu ni 100% original. Namun begitu, masa lagu ni dicipta, memang aku tak plan nak ikut mana-mana lagu yang dah wujud di alam maya ini. Kalau ada persamaan, itu adalah kebetulan sahaja dan sama sekali tidak disengajakan. Dengarkanlah...





BAHAGIA DI AIDILFITRI

Lagu: Adisarah
Lirik: Adisarah
Penyanyi: Syahmie
Susunan muzik: Syahmie
Video: Wanie

Anak-anak berlompat-lompat
Bermain ting-ting di laman rumah
Abang kakak menganyam ketupat
Ibu di dapur mengadun rempah
Abang kakak menganyam ketupat
Ibu di dapur mengadun rempah

Kaki beralas sepasang capal
Melangkah pantas menyusur bendang
Abah seorang sibuk di bangsal
Membakar lemang berbatang-batang
Abah seorang sibuk di bangsal
Membakar lemang berbatang-batang

(Chorus)
Ramadan pergi, Syawal tiba
Suara takbir bergema-gema
Wajah manis, senyum mesra
Bermaafan sesama kita

Baju cantik menghias diri
Berjalan-jalan di siang hari
Ziarah-menziarah kaum famili
Berlapang dada, bersenang hati
Ziarah-menziarah kaum famili
Berlapang dada, bersenang hati

(Chorus)

Riuh-rendah anak bermain
Handai taulan bersembang
Segak baju melayu bersampin
Baju kebaya berhias kerongsang

(Chorus)

Hari raya kita bersua
Membersih jiwa dan diri
Berkat rahmat Yang Maha Esa
Moga bahagia di Aidilfitri

(Chorus)


No comments:

Post a Comment