Buah apakah yang paling masam dalam dunia? Pelam, binjai, limau nipis? Aku pun tak tahu. Tapi satu lagi buah yang tak boleh diketepikan dari segi tahap kemasamannya ialah buah belimbing buluh. Buah dia kecil-kecil aje, tak macam abang dia buah belimbing besi yang jauh lebih besar dan brutal. Buah ini memang sangat masam. Aku rasa tak ada orang yang sesaja nak makan buah ni macam nak kunyah pisang. Tapi buah ni sangat memberi impak apabila dimasukkan di dalam masakan-masakan tertentu seperti masak lemak, buat halua, masak acar buah, malah enak jugak kalau dicampur dalam kuah kacang (kuah sate).
Ibuku memetik buah belimbing buluh di pangkal dahan. |
Hari Isnin lepas kami telah ke rumah makcikku kat Kg Baru. Sebelum balik, kami pergi memetik buah-buah belimbing ni untuk dibawa balik dan dimasak di rumah. Banyak juga hasil yang kami dapat. Kalau cukup banyak, bolehlah kami buat air jus. Diperah pulak lagi buah limau nipis. Pergh! Mesti kaw punya bila minum. Segala isi perut jadi kecut, dan muka pun jadi merekot. Cubalah!
Buah belimbing buluh @ belimbing asam. |
No comments:
Post a Comment