Bahagian 1
Mohon para pembaca melafazkan surah Al Fatihah dan dihadiahkan kepada Allahyarham Pak Rauf, ayahanda kepada Bung Rosli yang telah pulang ke Rahmatullah. Semoga rohnya ditempatkan di kalangan roh orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Bersama para syuhada dan mukhlisin. Sentiasa dalam rahmat dan redha Allah. Al Fatihah.
* * * * * * * * * * * * * * *
23 Mei 2016 - Secara tiba-tiba kengkawan seperjuangan dalam teater telah berpakat-pakat untuk bertemu dan berkumpul di Semenyih, di warung milik sifu kami Bung Rosli. Nama warung tersebut adalah MaqBull Cafe yang pada ketika itu baru dibuka tak sampai pun sebulan. Aku, ditemani isteri meredah malam, dan tiba di lokasi pada kira-kira jam 10 malam. Kawan-kawan dari grup Khatib Koyan Club ada yang telah sampai dan sedang menjamu selera. Antara yang hadir pada malam itu termasuklah Saidi, Mahathir, Abang Rahim, Baby dan Meor.
|
Mahathir, Abang Rahim dan Saidi. |
|
Mahathir sedang membuat urutan telapak tangan. |
|
Antara yang hadir pada malam itu. |
|
Meor dan puterinya, serta Baby Zairaini. |
|
Meor menceritakan pengalamannya ketika berlakon drama bersiri 'Jiwa' yang pernah disiarkan di TV3. |
|
Baby bersama isteriku. |
|
Abang Rahim pulak bercerita pasal pengalamannya menggesek biola di Uzbekistan, Alaska dan Zimbabwe. |
|
Saidi turut bercerita pengalamannya membawa penumpang dengan teksinya hingga ke Jepun dan Mongolia. |
|
Meor bercerita tentang shooting terbarunya di kepulauan Antartika yang sangat mencabar. |
|
MaqBull Cafe milik Bung. |
|
Pandangan ruang dalaman Warung MaqBull Cafe. |
|
Sebahagian pengunjung yang datang untuk menjamu selera. |
|
Malah terdapat pilihan bagi sesiapa yang ingin menjamu selera di wakaf-wakaf. |
|
Gelas spesel dari MaqBull Cafe. |
Kami tak menunggu lama. Setelah bertegur sapa dan bersalam-salaman, kami terus aje buat pesanan makanan. Aku order mi hailam lada hitam power. Menu ini dimasak sendiri oleh tauke kedai - Chef Bung Rosli. Sangat enak rasanya. Bagi penggemar lada hitam, memang inilah habuan yang perlu didapatkan. Warung MaqBull Cafe ni letaknya kat tepi jalan. Sangat strategik untuk menarik pengunjung lapar yang lalu-lalang. Tempatnya pun luas dan cantik. Ada gerai-gerai kecil yang menjual menu-menu lain seperti sate dan macam-macam lagi. Malah western food pun ada dijual di sini jugak. Memang banyak pilihannya.
|
Sebahagian dari kami yang hadir pada malam itu. |
|
Abang Rahim sedang menikmati mi hailam black pepper yang kaw! |
|
Menyedut mi masuk ke dalam tekak. |
|
Meor juga ingin menikmati kelazatan mi hailam masakan Bung. |
Setelah selesai memasak, barulah Bung Rosli ke hadapan bertemu kami semua. Lama sungguh aku tak bertemu dengan Bung. Ada lebih sepuluh tahun. Aku cuma berjumpa dalam FB aje. Bung masih cenggitu jugak sifatnya. Tapi dah tak berkarya sangat. Kini lebih menumpukan kepada bisnes kedai makan serta jus kesihatan yang diformulasinya sendiri dari bahan-bahan asli dan tempatan. Malah kami yang hadir pada malam tu turut dihidangkan dengan jus-jus tersebut bagi menambahkan power dan kecergasan badan. Dan kami terus bersembang di sepanjang pertemuan itu.
Besambung...
|
Mahathir dan Saidi bersama Bung. |
|
Inilah mi hailam black pepper yang menjadi kegilaan remaja masa kini. |
|
Saidi nak menjamah lamb chop. |
|
Otai teater dan otai muzik. |
No comments:
Post a Comment